Система за дизайн на човека
наука за диференциацията

Какво представлява Хюман Дизайн (human design)?

Human design е наука за диференциацията. Тя описва как сме предразположени да бъдем различни и ни дава стратегии, чрез които да дадем пределен израз на своята уникалност. Ако си представим за момент, че всеки от нас е превозно средство – автомобил, самолет, лодка или балон с горещ въздух, веднага разбираме, че всяко от тях изисква да бъде управлявано по различен начин и се захранва с различно гориво. Аналогично, за да прояви потенциала си, всеки от нас трябва да подходи към себе си съгласно своето устройство.

4 Типа: Манифестор, Генератор, Прожектор и Рефлектор

Системата разглежда 4 Типа устройство, всеки със своя Стратегия за управление. Тя не само ни позволява да проявим заложбите си, но и ни освобождава от психичното напрежение да се борим да бъдем нещо, което не сме, и ни дава възможност да живеем без съпротива. Всяко превозно средство, всеки Тип, има своите предимства и ни предоставя възможности, които остават пренебрегнати, когато не знаем с какво разполагаме.

Как може да ви бъде полезна системата Хюман Дизайн (human design)?

Хюман Дизайн (human design) ни дава нещо безценно – разкрива ни тайната как да взимаме правилните решения за себе си, независимо от естеството им. Бодиграфът показва къде е заложен Вътрешният ни Авторитет, онази вградена у нас мъдрост, на която винаги можем да се доверим. Когато познаваме механизма, по който сме устроени да взимаме решения правилно, и се уповаваме на авторитета в себе си, качеството на живота ни се променя съществено във всяко отношение, включително връзките, здравето и материалното ни състояние. Вече не е необходимо да се питаме: „Постъпих ли правилно?“.

Как се съставя личната хюман дизайн графика (human design bodygraph)?

Графиката на тялото се генерира въз основа на рождените данни – час, дата, място на раждане. Тя представя в детайли личния ни потенциал, но понеже картата не е територията, той може и да не е проявен. Чрез Бодиграфа можем да узнаем какви са личните ни дадености и каква жизнена сила носим у себе си. Можем да разберем и как да проявим заложбите си и по какъв начин да се отърсим от външното обуславяне, което ограничава изявата на уникалността ни.

Как Хюман Дизайн (human design) разкрива твоята уникалност?

Бодиграфът онагледява проекта на човешкото като потенциал за проявление. Той съдържа 9 центъра, които потенциално могат да бъдат свързани помежду си чрез 36 канала. У всеки човек изглежда по различен начин, зависещ от позициите на Слънцето, Земята, планетите и възлите на луната в момента на раждането и 88 градуса преди раждането. Въз основа на това произтичат различни комбинации от активирани центрове и канали, които определят специфичната жизнена сила на конкретното същество. Каналите са съставени от портали (64-те хексаграми на И-дзин), като всеки портал има 1080 възможни проявления. Това ни показва ясно, че дори когато пътуваме в едно и също превозно средство, например лодка, всеки от нас е различна и неповторима вариация, носи своя собствена истина – и е тук да я изживее.

Хюман дизайн (human design) и възможността да обикнеш себе си

Когато действаме в съгласие с онова, което носим като предразположеност, даваме израз на потенциала си и започваме да водим живот, който много повече ни приляга и в който има повече удовлетворение, успех, умиротворение и изненада. Процесът на връщане към себе си напомня на настройване на музикален инструмент, в резултат на което той издава по-чисти и верни звуци. Така се приближаваме до онази обич към себе си, която е фундаментално залегнала като търсене у всеки от нас и чието присъствие или отсъствие се проявява в самото ни поведение. Любовта към себе си се състои в способността да разпознаем собствената си природа, да приемем своя потенциал и своите ограничения и да ги изживяваме автентично, наслаждавайки се на пътуването.

Видео въведение в Хюман Дизайн

Human Design България препоръчва:
За тези от вас, които биха искали да се запознаят със системата за дизайн на човека самостоятелно, най-достъпното и същевременно изчерпателно четиво на пазара е книгата на директорката на Международното Училище по Human Design (IHDS), Линда Бънел.

„Моята лична революция“ ни представя историята на една жена, която се изправя срещу собствените си модели на поведение. Книгата е разказ за това как тя успява да стигне до собствената си същност и за силата, на която по рождение има право всяко човешко същество. Това не е разказ само за Генератори, а за всички Типове, защото е история за чакането – чакането, което не позволява на ума да продължава да води живота ни. Чрез него авторката споделя за първите 10 години от своя експеримент със Системата за Дизайн на Човека.