Енергийните и Неенергийните Типове: различен подход към дейността

Системата за Дизайн на Човека има уникална перспектива върху еволюционния процес. Около 80% от човечеството са Енергийни Типове. Човечеството е доминирано от Генератори (68%) и Манифестори (8%), които заедно представляват ¾ от населението, което ще рече, че енергийните типове изцяло са доминирали онова, което наричаме седем-центрова ера (периодът преди 1781 и преди появата на девет-центровите същества); ера, която е била фундаментално стратегическа. 

Прожекторите са около 22-23% от населението.

В ерата, предшестваща девет-центровите същества, са управлявали Мнифесторите. Но сега живеем в девет-центрова ера и бавно Прожекторите се изкачват на лидерски позиции в йерархията.

Това е изкачване, свързано с различен начин на вършенето на нещата. Прожекторите са естествено мъдри относно употребата на енергия. Това не означава непременно, че те действат мъдро, понеже, разбира се, са в Не-аза, а така няма начин за тях да изживеят предимствата на това да си Прожектор.
Намираме се в период, когато е време Прожекторите да поемат своята лидерска роля, но не в манифесторския смисъл, а като водачи.

Прожекторът: Аура, която се фокусира върху другия

Интересното при Прожекторите е начинът, по който функционира аурата им. Тя буквално се фокусира и се съсредоточава върху другия.

Тази способност да се фокусират им предоставя уникалния капацитет да разпознават другото същество. Прожекторите не се интересуват от себе си.

Това е една от дилемите за тях. Отнема много време за един Прожектор да се пробуди за това, което е самият той, отвъд онова, което поема от другите. 

Всъщност, онова, върху което те се фокусират, е вашата идентичност.

Това на свой ред често създава ответна реакция – разпознаване. Прожекторите не са около вас заради енергията ви. Те просто са устроени да получават достъп до нея. Прожекторът е устроен дълбоко да разбира как и къде трябва да бъде използвана енергията. И понеже аурата им е много, много фокусирана по този начин, те „поканват“ отвореност и това прави много трудно за тях да избегнат влиянието на обуславящите сили около себе си. 

Необходимостта от формална покана

Ако си Прожектор, тогава наистина имаш нужда да бъдеш формално поканен във всяка една ситуация и да прецениш чрез Вътрешния си Авторитет дали тази покана е коректна за теб.

Самата Стратегия, която имате, е индикация за естествено изискване на уважението, което заслужавате. Трябва да се предадете на изискването на уважение.

Важно е Прожекторите да бъдат много внимателни с какви хора се свързват. Качеството на техните връзки директно влияе на цялостното качество на живота им. 

Въздействието на обуславянето върху Прожектора

Когато си Прожектор, ти не просто поемаш обуславяне, но обуславяне, което поемаш, генерира, мотивира и задвижва твоя процес. Не, че си зависим от другите. Не си устроен да си зависим от нищо. Просто си устроен да бъдеш в свят, в който енергията е налична. Именно за това се отнася поканата.

Ако Прожекторът има доверие в мощта на аурата си, тя ще притегли към него вниманието, разпознаването и правилната покана за енергията, която е тук да познава и насочва. 

Няма незабавна промяна

Навлизайки в процеса на разпознаването на самите себе си и на това какво е да бъдеш Прожектор, едно от важните неща, за да намалите товара на това пътешествие, е да се освободите от всяка идея за незабавно удовлетворение. За Прожектора това наистина си е процес. Образованието позволява на Прожектора да схване дълбочината на собственото си обуславяне, а образованието отнема време.

Вие започвате една седем-годишна образователна програма, като някой, който учи за лекар или се обучава да свири на музикален инструмент. В този смисъл, Прожекторите са родени ученици.

Няма как да водиш, ако не познаваш играта

Прожекторът е тук, за да води, а няма как да водиш, ако не познаваш играта.

Когато разбереш как работи играта, тогава откриваш силата си и си готов за потенциала за успех, което е ключова дума за Прожектора. Не егоистичен, а трансперсонален, дълбоко споделен успех, базиран на правилните връзки и правилното разпознаване, едновременно и за Прожектора, и за онзи, върху когото се фокусира.

Ако имате дете Прожектор, важно е да го окуражавате да учи и особено в онези области, в които има специален интерес, понеже Прожекторът като Тип е тук, за да разпознава и овладява системи. В правилното окуражаване и обуславяне има голям потенциал за тях.

Ако имате дете Прожектор, трябва да го каните да върши неща. Прожекторите страдат много като деца под влиянието на опитите да бъдат отглеждани като малки Манифестори. Това е съсипващо за тях.

Да му казват какво да прави е много некомфортно за един Прожектор. 

Бъдещите водачи

Едно от нещата, които можете да наблюдавате в тази ера, е как все повече и повече Прожектори-политици ръководят страните. И те са от онзи тип политици, които са в състояние да отговорят на въпросите в детайли, понеже са си написали домашното и са се уверили, че знаят какво правят. Има тенденция да бъдат много добри политици, понеже разбират другия.

Посветеността на изследването на познанието е необходима, понеже, колкото по-дълбоко навлизаш като Прожектор, толкова по-утвърден ставаш в смисъла на това как способността ти може да бъде разпозната – потенциалът на ролята ти е нещо, което се разпознава от другия. Но трябва да изчакаш покана и след това да определиш с Вътрешния си Авторитет дали тази покана е коректна за теб и едва тогава можеш да разполагаш с цялата си мощ.

Превод от английски: Хюман Дизайн България
http://www.humandesigncommunity.com/newsletter/Dec09.html